Benkeplater i naturstein

Hvilken benkeplate velger du? Naturens eget produkt, naturstein?
Eller steinproduktene kvartskompositt og terrazzo som leveres i flere fargevalg?
Du får akkurat den kjøkkenbenken du vil ha.

Valg av benkeplate

Syv steg til rett valg av naturstein

Med benkeplater mener vi her i hovedsak plater til innendørs bruk på kjøkkenet eller badet. Benkeplater av naturstein er skåret som et helt stykke, fra en større blokk som er tatt ut av fjellet. Under finner du informasjon og viktige fakta som sikrer at du velger rett naturstein til din benkeplate.

Ved valg av steintype bør følgende betraktes:

  • Bestandighet mot kjemisk påvirkning (sure matvarer, rengjøringsmidler etc)
  • Bestandighet mot mekanisk påvirkning (riper, slag, etc)
  • Porøsitet (hvor lett smuss fester seg)
  • Kulør og mønster

Basert på disse punktene kan vi dele steintypene inn i fire hovedgrupper: granittlike, marmor/kalkstein, skifer og sandstein. De fleste steintyper tåler godt varme opp til 500 C°, men ikke varmesjokk. De fleste, utenom sandstein, har lav porøsitet.

  • Granittlike (silikater) steintyper omfatter i tillegg til granitt, også gneis, diabas, syenitt, gabbro, kvartsitt m.fl. Disse er bygget opp av harde silikatmineraler som er motstandsdyktige mot både kjemisk og mekanisk påvirkning. Granitt tåler stort sett alle typer rengjøringsmidler som brukes i husholdningen. Generelt anbefales granittlike steinsorter på benkeplater til kjøkken.
  • Marmor og Kalkstein (karbonatsteiner) har karbonatmineraler (kalsitt) som hovedmineral og derfor lignende tekniske egenskaper. De er begge følsomme for syrer som kan etse og sette merker i steinen (syrer finnes f.eks. i fruktjuice, vin, sure rengjøringsmidler etc.). Kullsyren i f.eks. mineralvann vil også kunne etse i denne typen stein. Eventuelle skader fra syrer vil kun være av kosmetisk art. Steinens styrke påvirkes ikke. Er man klar over, og aksepterer, denne risikoen for flekker kan også disse steinsortene være fine materialer til kjøkken og bad.
  • Skifer finnes i de to hovedtypene kvartsittskifer og leirskifer, med svært forskjellige egenskaper. Kvartsitt / Glimmerskifer har lignende egenskaper som de granittlike stein typene. Leirskifer er en svært myk steinsort som får lett synlige riper og flekker fra fett.
  • Sandstein er svært porøs og anbefales ikke som benkeplate.

Naturstein er et materiale som har store variasjoner. Egenskaper som kulør, tekstur, mønster, årer, flamming kan variere kraftig, selv om steinen kommer fra det samme bruddet. Sortering etter utseendet har aldri med de tekniske egenskapene å gjøre. Det estetiske variasjonsmønsteret er svært ulikt fra steinsort til steinsort. Ved valg av steinsort er det viktig å finne ut hvordan den faktisk ser ut i virkeligheten. Et bilde gir som oftest ikke et optimalt inntrykk av natursteinens utseende. Derfor der det viktig å studere steinprøver nøye i forskjellige lysvinkler. Hvis mulig vil det også være en stor fordel å studere råplaten i sin helhet.

Benkeplater ligger ofte horisontalt. Hvis de da treffes av f.eks. slepelys fra et vindu, kan små matte partier og millimeterstore porer komme til syne (gjelder spesielt for grovkornede materialer). Dette er steinens naturlige karakter og ingen feil. Det påvirker heller ikke steinens funksjon. Størrelsen og omfanget varierer fra steinsort til steinsort.

For kjøkkenbenker og bardisker er det mest vanlig med 30 mm. For baderom benyttes ofte 20 mm. Valg av tykkelse påvirkes av underlagets utforming.

Det beste inntrykket får man selvfølgelig av en benkeplate uten skjøter, men ofte må platen lages i flere deler. I tillegg til at platene av praktiske grunner ikke må være for store i f.h.t. transport og montering, er det også begrensninger på hvor store råplatene kan være. I de fleste tilfeller er målene på disse ca. 120x300cm Utformingen kan også være en grunn til å dele platen. Er det f.eks. behov for store utsparinger til oppvaskkum eller komfyr kan kravene til bruddstyrke begrense størrelsen.

Vekten på 20 mm benkeplate av granitt beregnes til ca. 60 kg/m2. For 30 mm ca. 90 kg/m2. Marmor/kalkstein er noe lettere.

Med dette menes den bearbeiding som natursteinen får under produksjonen, og som tar utgangspunkt i steinens naturlige egenskaper. Noen midler er altså ikke blitt tilført platen. Denne type bearbeiding må m.a.o. ikke forveksles med eventuell behandling med påførte midler som impregnering etc.

  • Finslipt gir en slett flate som ikke er speilende og den fungerer utmerket som benkeplate. Anbefalt finish for marmor eller kalkstein.
  • Polert gir en speilende flate som ofte gir et luksuriøst og elegant uttrykk. Den blanke overflaten har man fått ved å polere opp steinen med slipeklosser eller filt, helt uten bruk av kjemikalier. En polert granitt fungerer utmerket som benkeplate. Den holder seg like blank selv om matvarer med mye syre benyttes. Har man valgt marmor eller kalkstein på kjøkkenet anbefales ikke polert, da sure matvarer vil kunne etse og skape matte flekker.
  • Andre overflater som flammet / børstet, finslipt / børstet eller blastrert er eksempler andre bearbeidinger av overflatene som kan være ønskelig på benkeplater. For enkelte steinsorter vil det være visse begrensinger.

En steinplates kantprofil kan utformes på forskjellige måter. Her er noen av de vanligste:

Rett med fasede kanter: Både over og underkant utføres med 45° fasing

Rett kant

Både over- og underkant utføres med 45°fasing
Halv buet kant: Overkant avrundes med valgfri radius. Underkant med lett fasing.

Avrundet

Overkant avrundes med valgfri radius. Underkant med lett fasing
Rett med avrundede kanter: Overkant (og evt underkant) avrundes med en radius på 2-4 mm

Rett med avrundede kanter

Overkant (og eventuelt underkant) avrundes med en radius på 2-4 mm
Hel buet kant: Både over og underkant avrundes med en radius = stenens halve tykkelse

Hel buet kant

Både over- og underkant avrundes med en radius = stenens halve tykkelse
Saget kant: Kun oversiden av platen er bearbeidet (ved fugekant fases overkant maks 0,5 mm)

Saget kant

Kun oversiden av platen er bearbeidet (ved fugekant fases overkant maks 0,5 mm)

Underfrest/ oppfrest: (kun for vask / kum). Rundt utsparingen i steinplaten freses et enda større hull fra undersiden. Vasken monteres fra undersiden slik at toppen av vasken havner ca. 10-20 mm under toppen av steinplaten. De rette eller profilerte kantene på utsparingen blir synlige.

Undermontert: (kun for vask / kum). Vasken monteres fra undersiden. De rette eller profilerte kantene på utsparingen blir synlige i samme tykkelse som steinplaten.

Overmontert: (fungerer både for vask / kum og koketopp). Kum / koketopp monteres fra oversiden og kum / koketoppens ytterkanter ligger ovenpå steinplaten.

Planmontert / flush: (fungere både for vask / kum og koketopp). Rundt utsparingen freses en fordypning som passer til kum / koketoppens ytterkant. Disse monteres ovenfra slik at de kommer på nivå med steinplatens overflate.

Man kan ta ansvar for dette selv, men for å få det beste resultatet anbefaler vi at dette utføres av en av våre montører. Oppmålingen bør uansett gjøres først når skapstammene er montert. Hvis vi gjør denne jobben tar vi ansvar for at oppmålingen, transporten og monteringen utføres riktig. Velger du å gjøre dette selv bør du tenke igjennom følgende:

  • Oppmåling: For å kunne lage benkeplaten trenger vi tydelige tegninger med eksakte mål. Tegningen må tydelig angi benkeplatens ferdige mål, skapstammer o.s.v. Den må være mulig å skalere og målene må angis i millimeter. Ved utsparing for oppvaskkum, koketopp og kraner angis form, størrelse og den eksakte plassering (sentrum eller kant). Angi alltid hvilken tykkelse platen skal ha, hvilke kanter som skal bearbeides og hva slags overflate du ønsker. Hvis vinklene ikke er rette anbefaler vi at du lager maler av platen.
  • Håndtering. Naturstein er et slitesterkt og hardt materiale. Bær og transporter alltid platene på høykant. Løft aldri platen i utsparingene til kum og koketopp. Skal de lagres må de stå på høykant.
  • Montering . Hvis det er mulig bør platen plasseres på høykant lengst inn mot veggen, for deretter legge den forsiktig ned mot skapstammene. Ved eventuelle overskap må man montere den mer liggende. Dette er tyngre og flere personer bør hjelpe til.
    Når alle platene er satt på rett plass er det viktig å kontrollere at de ligger i vater. Hvis dette ikke er tilfelle, kan kiler legges inn under der det er behov. Platene skal ligge stabilt og rett mot skapstammene. Mellom platene skal det være et lite mellomrom på ca. 1 mm. Denne sprekken fylles deretter med silikon (NB! Bruk KUN silikon egnet for naturstein). Silikonen limer sammen platene samtidig som den tetter og hindrer fukt å trenge ned under platene og ødelegge skapstammene. Vask bort eventuelle rester av silikonen med oljefri aceton. La silikonen tørka i ca 1 døgn.

Vedlikehold av naturstein

Bruk av riktige behandlingsprodukter bevarer natursteinens unike utseende og karakteristikk, samtidig som renholdet forenkles. STEINFIX er en serie med norske produkter, spesialutviklet for naturstein og skånsomme mot både miljø og steinflaten.

 

Ta kontakt

Vi kommer gjerne på besøk for å se på muligheten sammen med deg.

Ring Bjørn Kjetil på 405 54 574 eller send han en mail på bjorn.ketil@ellingard.no for nærmere avtale.

Vil du bli oppringt? Skriv inn nummeret ditt så tar vi kontakt!

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Skreddersøm gir unike muligheter

Med eget steinverksted sentralt i Oslo, har vi en unik mulighet til å bearbeide og skreddersy uferdige materialer lokalt – tett på prosjektene. Dette er tidsbesparende og gir både oss og oppdragsgiver økt fleksibilitet og kontroll over kvaliteten.


Besøk vår proffbutikk eller showroom i Oslo

I våre lokaler på Østre Akervei 103 i Oslo hjelper vi våre proffkunder, arkitekter og private til å finne frem til riktig naturstein for sitt prosjekt.

Åpningstider:
Man-fre: 07-15
Lør-søn: Stengt